Navigo

“Man måste fortsätta att utvecklas och vara lyhörd för kundens behov”
När CalorMets värmeugnar ute hos kunderna ska besiktigas eller uppgraderas är Tobias Nidmark, automationselektriker och mättekniker, en av dem som rycker ut.
Läs mer


“Man måste fortsätta att utvecklas och vara lyhörd för kundens behov”

När CalorMets värmeugnar ute hos kunderna ska besiktigas eller uppgraderas är Tobias Nidmark, automationselektriker och mättekniker, en av dem som rycker ut.

Jobbet är som roligast när kunden efteråt märker att den blir som ny, säger han.

Spännvidden på uppdragen är stor. Det kan till exempel handla om förebyggande undersökningar och besiktningar av ugnar som ger en bild av “hur ugnen mår”, ibland ska  temperaturjämnheten mätas eller reparationer  utföras. Bland de större uppdragen märks uppgraderingar för att nå högre energieffektivitet på ugnarna.

Tobias jobbade tidigare som installationselektriker. Han började som automationselektriker på CalorMet för 6 år sedan, efter att ha gjort uppdrag åt företaget under 30 år.

– När jag fick chansen att göra något nytt sålde jag firman och tog anställning. Jag känner att jag har utvecklats mycket på CalorMet.

CalorMets vd Göran Magnusson har noterat att många kunder passar på att uppgradera ugnarna och bygga om under tid med låg produktion. Samtidigt som befintliga ungar servas och reservdelar säljs. 

Bolaget gynnas också av ESG-trenden. Energikostnaderna ligger top-of-mind hos kunder inom industriell värmebehandling. 

Miljö driver förändring och i och med Ukrainakriget har energikostnadstänket blivit ännu viktigare. Alla maskiner läcker värme, så vi jobbar mycket med energibesparingar. Det är en tydligt ökande marknadsandel i år, att vi gör våra kunder mer energieffektiva. Vi går från att vara reaktiva till att var proaktiva i våra projekt, säger Göran Magnusson, vd på CalorMet. 

Göran Magnusson, vd på CalorMet.

Det har blivit vanligare att kunna läsa av elförbrukningen live för att ha en möjlighet att anpassa produktionen till när elen är som billigast på dygnet. Statistik går att få i både kurvor och diagram och den möjlighet kan ges såväl på äldre som nyare ugnar. 

– Att köpa en ugn kanske inte är en stor grej för kunden, men elen är den absolut största kostnaden så det måste de kunna räkna hem. Vi vill ju ge kunden en bättre förståelse för detta så vid försäljning till ny kund så ger vi också en utbildning i hur ugnen fungerar, säger Tobias Nidmark.

Äldre medarbetare hos kunderna har stor kunskap och när de går i pension riskerar mycket kunskap att försvinna.

– Förr lärde man sig mer hands-on, den hårda vägen, idag är allt så automatiserat. Det är förstås kunden som står för kunskapen i vilka processer den ska användas till medan vi mer har kunskap om vi mer vad man kan använda den till. Vi är nog bara i början av den utvecklingen, att spara el.

Hur tror du att ditt arbete har utvecklats om 5 år?

– Mitt arbete går mer åt att vara mättekniker. Jag hoppas att vi kan erbjuda kunderna ännu fler lösningar i att läsa av energiförbrukning, men även driften, att man anlitar oss för det normala underhållet. Man kan automatisera underhållet på distans, till exempel genom att läsa av vibrationer och följa driftstatus. 

Återvinning av metaller är ett växande område, framför allt aluminium, där CalorMet har en framträdande position ugnar. Kunderna för smältugnar växer nämligen hela tiden från år till år.

CalorMet har ett bland annat mål att konsultdelen mot större bolag ska växa.

– Vi vill komma åt andra marknader och kunna leverera mer inom den tyngre industrin, bland annat stålbolagen. Samtidigt ser vi en potential att konsultsidan kan bli större mot bolag som Volvo och Scania. Det är bra att vi är så breda men vi behöver växa för att behålla och attrahera kompetens, säger Göran Magnusson

 – Som automationselektriker måste man ha en vilja att fortsätta utvecklas och vara lyhörd för kundens behov, avslutar Tobias Nidmark.

Datum
Tags

12 juli – 2023
Nyhet
CalorMet