Navigo

navigo logo

Förtydliganden till mediauppgifter gällande Navigos Invest ABs (publ) navbolag Vinga Securities Holding ABs avtal avseende förvärv av SIP Nordic Fondkommission AB

Mot bakgrund av mediauppgifter kring Navigo Invest ABs (publ) (”Navigo”) navbolag Vinga Securities Holding ABs (”Vinga”) förvärv av en majoritetspost i SIP Nordic Fondkommission AB (”SIP”) lämnar Navigo nedan förtydliganden.

 

Den 21 december 2023 meddelade Navigo genom pressmeddelande att navbolaget Vinga signerat förvärvsavtal med SIP Nordic Konsult AB avseende 51 procent av aktierna i SIP. Förvärvet var villkorat av, utöver sedvanliga godkännanden och genomförande av due diligence, godkänd ägarprövning av Finansinspektionen.

 

Den 24 juni 2024 mottog huvudägarna till Navigo besked om avslag på ägarprövningen från Finansinspektionen. Den 22 augusti 2024 kommunicerade Navigo, i delårsrapporten för andra kvartalet, att strukturen för förvärvet av SIP ses över efter synpunkter från Finansinspektionen.

 

Som tidigare kommunicerats i pressmeddelande av Navigo den 21 december 2023, är SIP ett svenskt privatägt tillståndspliktigt värdepappersbolag som grundades år 2006. Bolaget är en arrangör och distributör av placeringsprodukter för privatpersoner, företag och institutioner. Flera av bolagen inom Vinga är idag anknutna ombud till SIP vilket gör att affären att förvärva andelar i SIP väntades medföra synergier och avsågs vara ett bra komplement till Vingas verksamhet. Beskedet från Finansinspektionen påverkar inte Vingas verksamhet eller hur tjänster från SIP tillhandahålls.

Även med beaktande av de potentiella synergierna gjorde och gör ledningen bedömningen att förvärvet av andelar i SIP skulle få en marginell påverkan på moderbolaget Navigos substansvärde. SIP redovisade för det brutna räkenskapsåret som slutade juni 2023 ett EBIT-resultat om -1,8 MSEK, att jämföra med Navigos EBIT-resultat under samma period om 161,9 MSEK.

 

Navigo vill förtydliga medieuppgifterna att Finansinspektionens kritik mot Navigos huvudägare härrör sig från händelser från 2015–2017 och att det tillstånd som drogs in av det norska Finanstilsynet 2019 avser bolag som inte ingår, och som inte heller har ingått i Navigokoncernen.

 

Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 26 september 2024 kl. 08:45 CEST.