Navigo

navigo logo
TSB Borrentreprenad utvecklade egen borrigg
Boliden: “Det är eldrift som gäller från och med nu”
Läs mer

TSB Borrentreprenad utvecklade egen borrigg

En egenutvecklad eldriven borrigg av TSB Borrentreprenad, som är en del av Nordisk Bergteknik, ledde till både bättre arbetsmiljö och färre driftstopp i Bolidens gruva Garpenberg i Hedemora kommun. Avgaser från borrutrustning är numera ett minne blott.

– Innovation är en del av vår kultur då vi är entreprenörer som jobbar med svåra tekniska uppdrag, säger Nordisk Bergtekniks vd Andreas Christoffersson.

Ofta handlar det då om komplicerade maskiner för att kunna utföra uppdragen.

– Det är vanligt att vi ställs inför ett unikt problem där vi förväntas hitta lösningen, tillägger han.

TSB:s lösning med elektrisk borrutrustning är helt i linje med Boliden Garpenbergs arbetsmiljöarbete, bekräftar Kent Wilhelmsson, arbetsledare för frakt i Garpenberg och anställd på Boliden.

Eldrift gynnar också TSB:s egen arbetsmiljö.

– Vi har jobbat mycket i gruvorna där ventilationen är väldigt viktig. Ofta hamnar man i situationer som är avgasrelaterade och från kundens sida frågar de; Finns det inget elektriskt? säger Fredrik Johansson som är VD och projektledare på TSB Borrentreprenad.

“I jakten på den rätta lösningen”

Boliden har haft problem med avvikelser och avgasrelaterade stopptider tidigare och i samband med en upphandling undersökte TSB saken närmare.

TSB började leta efter en lagom stor eldriven kompressor passande för gruvans infrastruktur i stället för en dieseldriven som kunde anslutas till den modifierade borrutrustningen.

Gruvans elektriker hade nämligen strikta krav på hur mycket ström den fick dra, så rätt storlek på kompressorn var nödvändigt.

Atlas Copco hade precis breddat sitt sortiment med en ny mindre eldriven kompressor som stämde överens med kravbilden och TSB hyrde den till projektet.

– Tillsammans med Leif Johansson hos oss kläcktes idén och tack vare nära samarbete med mekanikern hos maskinleverantören arbetade vi fram en innovativ lösning för en av våra befintliga borriggar, säger Fredrik Johansson, TSB.

“Personalens mätutrustning för avgaser larmar inte längre”

Gehöret var snabbt positivt från personalen efter provkörning på plats under våren.

– Nu har vi inga stopptider på grund av avgaser och alla är nöjda. Man behöver inte lägga tid på att sätta in fläktar och leda bort avgaser. Personalens mätutrustning larmar heller inte för höga CO-utsläpp, säger Kent Wilhelmsson, Boliden.

TSB Borrentreprenad utesluter inte att eldrivna borriggar även kan användas i Bolidens andra gruvor eller LKAB:s gruvor, för den delen.

– Det här är ett bra exempel på hållbarhet i praktiken och det är kul att vi kunde använda vår egen innovativa lösning. Vi gör det vi kan för att möta beställarens krav, säger Fredrik Johansson.

Fotnot: TSB Borrentrenprenad förvärvades av Nordisk Bergteknik i augusti i fjol och stärkte bolagets närvaro i Norrland inom tjänster såsom hammarborrning och kärnborrning. TSB grundades 1992 och har sin bas i Sollefteå.

Datum
Tags

1 augusti – 2023
Nyhet
Nordisk Bergteknik